Barabás Villa 2018-03-26T10:22:06+00:00

Barabás Villa

 

Barabás Miklós, a XIX. század kiemelkedő festőművésze 1839-ben vette meg a Városmajor utca 44. sz. alatti szőlőskertet, melyen már akkor is állt egy présház és egy pince. A festő 1840-ben saját tervei alapján építtette fel a klasszicista stílusú villát, melyet időközben bővített egy újabb helyiséggel, és ahol 30 évig lakott. A villaépület alatt nagyméretű (bor tárolására alkalmas) pincehelyiség volt, amelyet földalatti folyosó kötött össze a vincellérházzal. 1870-ben eladta a házat, amely ezt követően többször cserélt tulajdonost. Az épületegyüttes az új tulajdonosok igényének és ízlésének megfelelően változott, és a toldozgatások eredményeként az eredeti villaépület felismerhetetlenné vált.

Budapest XII. kerület Hegyvidék Önkormányzata 2000-ben döntött véglegesen a villa felújítása mellett. A tervezésre kiírt pályázatot Basa Péter építész nyerte, akinek a villa felújítási tervének készítésekor nagy segítséget jelentett az a Barabás-akvarell, melyen a művész saját villáját és annak kertjét örökítette meg. Az épület ábrázolását olyan pontosnak találta a tervező, hogy a többi, azóta már megváltozott részlet ábrázolását is hitelesnek fogadta el.

A felújítás alapkoncepciója az volt, hogy az eredeti épületrészek – a villa és a vincellérház- maradjon meg, minden későbbi bővítményt elbontottak.

Az újra előtérbe kerülő klasszicista villaépület igényes kertészeti foglalatba került, s az új építmények is a lehető legszerényebben visszahúzódva, inkább csak kertészeti elemek részének tűnnek. A terepviszonyoknak és az új funkciók jellegének köszönhetően ezek jelentős részét a tervező a föld alatt helyezte el. Mindezek eredményeképpen az új épületekből csupán két beüvegezett pergola látható.

A Városmajor utcai kerítés megmentett kovácsoltvas kapuján belépve, az előkertben szökőkút fogadja az érkezőt. Az épületegyüttes felújítása 2004-ben Europa Nostra Díjat – az európai építészet egyik legrangosabb kitüntetését nyerte.

 

Esküvők

A Barabás Villa a XII. kerület hivatalos házasságkötő terme, ezért lehetőség van a polgári szertartás helyben történő megtartására. A Villában lehetőség van a Polgári szertartás után az esküvői vacsora megrendezésére.

A terítés ideje alatt a kertben fogadhatja a gratulációkat a pár. Rossz idő esetén Villa területén belül három terem közül választhatnak, a létszámtól függően.
A rendezvényterem 120 fő ültetett fogadására alkalmas, a termet kerek asztalokkal rendezzük be. Az üveg előtér részbe kerülnek a bár- és büféasztalok valamint az oszlopokhoz elhelyezett könyöklő asztalok segítik a vacsora utáni kötetlen beszélgetéseket.

A rendezvényterem előtti teraszrészre kerti garnitúrákat kérhetnek a párok és könyöklőket, hogy a dohányzóknak is kedvezzenek. A jobb oldali zárható kis szobát átöltözésre, a nászajándékok elzárására használhatják, a másik két szobába beszélgető sarkokat, gyerekszobát tudnak kialakítani.

 

Rendezvények

A Barabás Villa ideális helyszínként szolgál sajtótájékoztatók, konferenciák, tréningek, vacsorák megrendezésére. A különböző méretű és elrendezésű termek számos megoldási lehetőséget tesznek lehetővé, így még inkább az ügyfél igényeinek megfelelő és egyedi rendezvényeket tudunk megvalósítani. Minden helyiség felszerelt a szükséges technikai háttérrel és internet csatlakozási lehetősséggel.

A főépület klasszicista stílusával különleges hangulatot biztosít kisebb létszámú családi vagy üzleti vacsorákhoz, állófogadásokhoz.

A légkondicionált rendezvényterem, mely a főépület mögött bújik meg, kiválóan alkalmas nagyobb létszámú konferenciák, tréningek, termékbemutatók, divatbemutatók, állófogadások megrendezésére. A terem maximális befogadóképessége állófogadás esetén 200 fő, kerek asztalos ültetés esetén 120 fő. A 140 m2 alapterületű teremhez tartozik még egy körülbelül ugyanakkora méretű üveg előtér, amely büfé étkezés esetén a svédasztalok elhelyezésére szolgálhat.

 

A Barabás Villa részét képezi egy borospince jellegű Vincellér-terem, ahol borkóstolókat, kellemes hangulatú vacsorákat lehet megrendezni. A helyiség télen-nyáron kellemes klímájú, és tartozik hozzá egy elegánsan berendezett Szalon is.

A Barabás Villa persze családi rendezvények, keresztelők, születésnapi ebédek, vacsorák, vagy akár gyerekzsúrok megrendezésére is alkalmas. Legyen szó akár egy elegáns házassági évfordulóról vagy akár egy kötetlen összejövetelről, a helyszín bármilyen rendezvény lebonyolítására megfelelő.

A helyszín talán legegyedibb és legvarázslatosabb része a mintegy 1000 m2-nyi, gondosan ápolt Mediterrán Park. A Parkban megvalósítható rendezvények jellegének csak a képzelet és az időjárás szab határt.