A jó rendezvényszervező ismérvei II.

A jó rendezvényszervező ismérvei II.

2016.03.29

Előző heti bejegyzésünkben már ismertettünk néhány olyan kompetenciát, amelyek hasznosak, sőt olykor elengedhetetlenek ahhoz, hogy valakiből hatékony és sikeres rendezvényszervező váljon. Eheti írásunkban folytatjuk a megkezdett utat, és újabb adottságoktól, képességekről számolunk be, amelyek bizony szükségesek lehetnek, ha ezen a pályán szeretnél elhelyezkedni!

Múlt heti cikkünkben érintettük a kommunikáció – kapcsolatteremtés, párbeszédkészség –, a stratégikus gondolkodásmód – előrelátás, szervezés –, a rendszerezés valamint a rugalmasság – problémamegoldás, alkalmazkodás – szerepét és jelentőségét. Ezúttal is hasonló fogalmak és tulajdonságok mentén haladunk: nézzük, miért fontos egy rendezvényszervező számára a kreativitás, a higgadtság, valamint a részletekre való odafigyelés!

A kreativitás jelentőségét talán ki sem kell emelni, mégsem hagyhatjuk ki a felsorolásból: ma már a legtöbb szakma innovatív megoldásokat, egyedi látásmódot követel, a rendezvényszervezés esetében ez pedig fokozottan érvényes. Abban az esetben is szükség lehet ötletekre, ha a megrendelőnek részletes elképzelései vannak az általa megálmodott eseményről – és különösen akkor, ha nincsenek. Konkrét tervek hiányában előfordulhat, hogy egy teljes koncepciót kell kidolgozni, amelyhez – magánjellegű rendezvény esetében – ráadásul ismerni kell a megbízó igényeit és preferenciáit is.

A higgadtság és megfontoltság különösen fontos erény ebben a szakmában, hiszen nem ritkán rengeteg ember – szolgáltató, résztvevő vagy fellépő – munkáját kell együttesen megtervezni és koordinálni, ez pedig igen nagy felelősséggel jár. A kellő hidegvér biztosítja azt is, hogy az esetleges problémák és fennakadások jelentkezésekor is minden a lehető legnagyobb rendben, a legolajozottabban menjen, illetve az akadályok minél gyorsabban elhárulhassanak.

A részletekre való odafigyelés elengedhetetlen ahhoz, hogy egy igazán színvonalas és/vagy emlékezetes rendezvény jöhessen létre. Egy-egy esemény számos tényezőből tevődik össze, amelyekbe beletartoznak a kisebb, jelentéktelennek tűnő, de valójában nagyon is lényeges elemek és az apró, finom megoldások. Ahhoz, hogy minden harmonikus hatást keltsen, feltétlenül kiemelt figyelmet kell fordítani a részletekre is.

Mindez csak néhány a legfontosabb tulajdonságok és képességek közül, amelyek kitűnő rendezvényszervezővé tehetnek valakit – ne feledjétek, hogy a szakma még ennél is sokkal összetettebb és szövevényesebb!

2016-03-29T08:52:13+00:00