A dekoráció ereje

A dekoráció ereje

Bármilyen típusú rendezvényről legyen is szó, a dekorációnak kiemelt jelentőséget kell tulajdonítani. Esztétikai funkciói mellett nagyon fontos szerepe van a hangulat és az atmoszféra megteremtésében, amely kihatással van a meghívottak közérzetére és élményeire, így meghatározza a teljes esemény kimenetelét, minőségét.

vZLuCLDRLfmRfawg3i0KIUS05glX97g_56el9QenKu4


Természetesen eltérő típusú rendezvényekre eltérő dekorációs szabályok érvényesek, néhány szempont ismerete azonban mindig jól jöhet. (Alapvetően akkor van a legkönnyebb dolgunk, ha valamilyen tematikus eseményről van szó, így a díszítést is egy adott témának megfelelően tudjuk megvalósítani.) Mint mindig, ebben a kérdésben is a megrendelő kívánságait tartsuk szem előtt, ha pedig bizonytalan vagy szabad kezet kapunk, ennek ellenére is próbáljunk minél több visszacsatolást szerezni, a minél nagyobb elégedettség érdekében.

Ami a színeket illeti, erre általában érkeznek külön kérések (esküvők esetében kivétel nélkül, de rengeteg egyéb rendezvény elképzelhető a menyegzőn kívül is), ezért ez nem olyan nehéz feladat. Persze néha maga az esemény is megkövetel bizonyos színbeli korlátokat – ha például egy aranylakodalmi évfordulóhoz harsány árnyalatokat preferálnak, igyekezzünk a dekoráció más elemeivel ünnepélyességet és visszafogottságot csempészni az összképbe. Érdemes tanulmányoznunk a színek elméletét és pszichológiáját, hogy tudjuk, milyen hatással vannak, és hogy kidolgozzuk, hogyan tudjuk a negatív hatásokat ellensúlyozni, a pozitívokat pedig felerősíteni.

Mint írtuk, a tematikus illetve az időszaki rendezvények jelentik a legkönnyebb munkát, hiszen egy karácsonyi vagy egy halloweeni partinak megvannak a maga jól ismert dekorációs elemei, kellékei. Ahol nincs ilyen mankó a kezünkben, ott a megfelelő konzultáció után igyekezzünk mindent a megrendelő (vagy az ünnepelt) személyére szabni. Az illető személyiségének feltárása sokat segíthet a színvilág, a világítás típusa (harsány vagy visszafogott fények), a teríték (klasszikus vagy modern), a dekornövények típusa és mennyisége felőli döntésben. Természetesen az életkor, a nem és a foglalkozás is fontos tényezők: egy középkorú tanárnő születésnapi bankettjéhez magától értetődően másra van szükség, mint akár egy friss diplomás mérnök tiszteletére tartott partihoz.

2015-09-21T09:25:15+00:00