A munkahelyi rendezvények etikettjéről

A munkahelyi rendezvények etikettjéről

Bár számos, munkahelyi érdekeltségű rendezvény célja éppen a jó hangulat megtartása vagy fokozása, a munkaközösségek fejlesztése, néhány szabályt illetve szempontot még ezt ismerve is fontos lehet betartani – különösen, ha formálisabb, komolyabb rendezvényről van szó.

yowhYIAtuQT9UUo5JAlzM_iwPvOFs8mDM3mt60h2wyA

 

Azt gondolnánk, hogy az efféle szabályok és intelmek betartása magától értetődő, ám sokak számára ennek ellenére sem világos, hogy jó pár viselkedésbeli szempontra illik – sőt kell is – odafigyelni. Még abban az esetben is, ha esetleg már-már baráti hangulatú, jókedvű összejövetelről van szó; ameddig mindez a munkahely kötelékében illetve apropóján történik, ajánlott tartani mindezekhez magunkat.

 

Az első szempont az illő, visszafogott viselkedés, amelyre különösen hivatalos, komoly hangvételű munkahelyi rendezvények esetén kell nagyon odafigyelni. Egy közös, munkatársakkal töltött este során persze nem kell messzemenőkig kimértnek és megfontoltnak lennünk, ám még ekkor sem árt ügyelni arra, hogy mit osztunk meg a munkatársakkal és hogyan, milyen formában.

 

Az öltözködés alapvető eleme az etikettnek: fontos munkahelyi megjelenések esetében érdemes betartani a formális, már-már ünnepi öltözködésre vonatkozó szabályokat – a túlöltözés is veszélyes vagy visszatetsző lehet, ezért egy egyszerű, de hatásos szettel sokkal többre vihetjük.

 

Szintén nagyon fontos, hogyan viselkedünk, hogyan lépünk interakcióba a környezetünkkel: a tisztelettudó és előzékeny magatartás nélkülözhetetlen a feletteseinkkel, esetleg üzletfeleinkkel szemben. Ne feledjük, hogy a fontos, akár sorsdöntő erejű rendezvény nem a legmegfelelőbb alkalom arra, hogy hozzánk esetlegesen közel álló munkatársainkkal kötetlenül megosszuk az elmúlt hétvége eseményeit.

 

Mindig törekedjünk a legjobb benyomás elérésére, még abban az esetben is, ha mind a munkatársaink, mind pedig a feletteseink jól ismernek bennünket: így minden esetben felkészültnek, professzionálisnak és magabiztosnak látnak majd.

2015-11-23T09:09:59+00:00