Egy különleges ünnep: Magyarország és a Halloween

Egy különleges ünnep: Magyarország és a Halloween

A Halloween ünnepe leginkább angolszász területeken, tehát az Egyesült Királyságban és az USA-ban népszerű, az utóbbi évtizedekben azonban, főként a popkultúra hatásai miatt, egyre inkább elterjedőben van a világ más részein, így Európában is. Mi a teendő, ha mi is szeretnénk ennek szellemében partit szervezni?

C4DKmDCAAS7-jDrBaqB73oImgjZzxnoc2EvN4muIVPU

Az Egyesült Államokban a Halloween az év egyik legfontosabb eseménye: ha máshonnan nem, filmekből és sorozatokból mindenki tudja, hogy rendkívül népszerű és fontos helyi tradícióról beszélünk. Az ijesztő jelmezek és dekorációk valójában mindenki számára remek szórakozást jelentenek (ezért jellemző, hogy a készülődésből az egész család kiveszi a részét), főleg a gyerekeknek, akik helyes ruháikban házról házra járják a környéket, hogy minél több csokit és édességet zsebeljenek be.

 

A trick or treat, vagyis a „csokit vagy csalunk” hagyománya ugyan itthon valószínűleg nem tud gyökeret verni, de jó néhány éve egyre népesebb számban döntenek a beöltözés vagy a ház feldíszítése, saját összejövetel megszervezése mellett, esetleg vesznek részt szórakozóhelyek tematikus eseményein.

 

Ha otthonunkban szeretnénk egy Halloween ihlette rendezvényt adni, esetleg külső helyszínt bérelni ehhez, minden esélyünk megvan arra, hogy egy emlékezetes partit adjunk! Íme, mire kell figyelni:

 

  • Természetesen a jelmezekre. A Halloween lényege az ijesztő, hátborzongató, de mégis felszabadult hangulat, ezért a legtöbben vagy általános „gonosztevők” bőrébe (boszorkány, csontváz, szellem, élőhalott), vagy horrorfilmek ikonikus karaktereinek ruháiba bújnak.
  • A dekorációra – ezt garantálni tudja egy profi dekoratőr csapat, de kellő ügyességgel magunk is tudunk gondoskodni róla. Töklámpások, denevérek, pókok minden mennyiségben!
  • Az ételekre és az italokra – külföldön nagy hagyománya van az ünnep ihlette fogásoknak, leginkább süteményeknek, így könnyűszerrel találhatunk vonatkozó recepteket, ha szeretünk serénykedni a konyhában, ezt igazán élvezni fogjuk. A szakszerű catering persze ezt is leveheti a vállunkról.

 

Bár sokan úgy gondolhatják, a Halloween-jelenség idegen a magyar kulturális közegtől, azt nem lehet elvitatni vele kapcsolatban, hogy egy mókás, eredeti és érdekes módja a halottak napi ünnepségeknek.

2015-11-02T10:12:10+00:00