Festetics Kastély Helikon Kastélymúzeum 2018-03-26T10:25:42+00:00

Festetics Kastély Helikon Kastélymúzeum

 

A Kastély bámulatos szépsége az elmúlt századokban is koronás főket, főhercegeket, diplomatákat, híres családok tagjait vonzott ide. Az utóbbi két évtizedben olyan neves látogatói voltak, mint a belga királyi pár, Göncz Árpád, Mádl Ferenc valamint Portugália, Németország, Csehország, Szlovénia, Szlovákia, Ausztria, Lengyelország, Olaszország és a Kínai Népköztársaság és a Vietnámi Szocialista Köztársaság elnökei. A Festetics-kastély ma múzeum és konferenciaközpont. Állandó és időszaki kiállításait évente mintegy 200 ezer látogató tekinti meg. Zenei rendezvényei megközelítik a százat.

 

Rendezvénytermek a Helikon Kastélymúzeumban:

 

Fehér tükörterem

A kastély fehér tükörterme ad otthont a zenei rendezvényeknek:

Szóló koncerteknek, kamarazenekaroknak, énekkarok, szóló énekesek hangversenyének.

A nyári hónapokban a mesterkurzusok rendezvénysorozat keretében zeneművészek és tanítványaik nyújtanak maradandó zenei élményt az ide látogatóknak.

 

Velencei tükörterem

A Helikon Kastélymúzeum velencei tükörtermében és egymásba nyíló báltermeiben lehetőség van konferenciák, szakmai találkozók, üzleti megbeszélések, protokoll összejövetelek, állófogadások, díszebédek, díszvacsorák lebonyolítására. Egyszerre 150 fő részére tudunk kényelmes, kulturált elhelyezést biztosítani. A korszerűen felszerelt konyhában – az ott elkészített menüajánlatok mellett – kívánságra is készítenek menüsort. A Kastély 4 lakosztályában és 14 szállodai szobájában 57 fő részére tud szállást biztosítani.

 

Báltermek

Kapacitás: 150 fő

 

Park

A kastély parkjába a díszes főkapun juthatunk be. Évente 70 ezer egynyári virágot ültetnek ki a kertészek a nyírott pázsitba illesztett ágyásokba. Az előkertet vadgesztenyefák, török mogyoró, orgonák, fekete fenyők és más fák, bokrok mellett két klasszikus szépségű japánakác, és Festetics György gróf mellékalakokkal kiegészített bronzszobra és egy nagy szökőkút díszíti.

A park több évszázados fáinak lombjai alatt nyári estéken klasszikus színházi előadásokat élvezhet az ide látogató vagy gyertyafényes, zenés éjszakai kastély-látogatáson vehet részt.

 

A kastély szobrokkal díszített nyugati homlokzatával szemben két szökőkutat is magába foglaló francia kertben gyönyörködhetünk, amely mögött tízhektáros angolpark húzódik. A sétányok a park ősöreg fák között kanyarognak, köztük 400 éves is akad. A parkot a Festetics család céltudatosan szépítette, gazdagította növényritkaságokkal is. Több mint 50 fafaj és bokorfaj hűvöse alatt lehet sétálni vagy a padokon megpihenni. Közben eljutunk egy tavacskához, kis vízeséssel kombinált sziklakerthez, valamint a híres oroszlános kúthoz, amelyből nyáron friss, iható víz csorog. A kastélykert hátsó traktusában áll a kocsiház és istálló díszes épülete, amelyben a Hintómúzeumot találjuk.

 

Festetics kastély könyvtárterme

A kastély egyik legimpozánsabb terme a déli szárnyban található, 1801-re elkészült könyvtárterem, amely a Festeticsek által gyűjtött enciklopédiák, metszetek, felvilágosodás korabeli szépirodalmi művek, szakkönyvek és tudományos folyóiratok tárháza. A könyvtár állománya ma meghaladja a 90.000 kötetet – több olyan ritkaság is található köztük, amelyekből szerte a világon csak egy-egy példány ismert.

 

Koncertterem és park

Másik gyönyörű terme a kastélynak az egykori ebédlő, amely ma országos hírű hangversenyek, operakoncertek – vagy nem kevésbé híres esküvők – helyszíne. Akárcsak a csodálatos kastélykert – vagy angolpark – ahol a benne sétálók nemcsak a XVIII. század végén találtak jó levegőt s csendes nyugalmat – a ma emberének is ugyanezt a békét nyújtja.

Kiállítások a kastélyban

A Hintómúzeumban – amely egykor kocsiházként és istállóként szolgált – a gyönyörűen restaurált homokfutókat, lovasszánokat, díszes kocsikat nézegetve elmerenghetünk azon, hogy mit értettek egykoron „lóerő” alatt.

Nagy- és kisgyerekek szívét dobogtatja meg Európa egyik legnagyobb, több mint 500 m2-es terepasztala, amely az új múzeum tetőterében látható. A kitömött állatok kedvelői külön kiállítási teremben nézhetik meg a Windischgrätz-, Széchenyi-, Kittenberger trófeagyűjteményt.