Budai Vár-Savoyai Terasz és Újvilág Kert

Budai Vár-Savoyai Terasz és Újvilág Kert

Savoyai Terasz

A Magyar Nemzeti Galéria előtt elterülő teraszt az 1900-as évek óta Savoyai Jenő herceg, a híres osztrák hadvezér neobarokk bronz lovas szobra díszíti, amely Róna József szobrászművész alkotása. Savoyai nevéhez fűződik történelmünkben a törökök kiűzésének visszafordíthatatlanná tétele. A művésztől Zenta város rendelte a szobrot, azonban nem tudták kifizetni, hiába hirdettek még sorsjátékot is. Savoyai bal kezével visszatartja a lovát, feszült figyelemmel kíséri a csata menetét. A két dombormű a zentai sáncok bevételét, illetve a híres lovasrohamot ábrázolja, felettük egy fiatal és egy öreg török fogoly ül.

A 2600 m²-es, kővel burkolt teraszon a szobor mellett kétoldalt színpompás virágok díszlenek. A Savoyai terasz a Clark Ádám térről siklóval, a Szent György tér felől, illetve a Nagy Rondellán keresztül gyalog közelíthető meg. Az esti órákban a Palota díszvilágítása és a panoráma utánozhatatlan atmoszférát kölcsönöz a térnek. A kilátóteraszt elegáns pezsgőzés, állófogadás céljára, koncertek megtartására, sátort nem igénylő protokoll és egyéb rendezvények lebonyolítására ajánljuk, a déli oldalon található kiszögellés pedig különleges események helyszíne pl. divatbemutató lehet.

Újvilág Kert

Az Újvilág Kert a Budavári Palota kertjei és udvarai közül az egyik legjobb adottságokkal rendelkező, zárt és védett kert. A kert térfalait a középkori falrekonstrukció és a Széchényi Könyvtár déli homlokzata adja. Ez a zárt, nyugati fekvés meleg mikroklímájú udvarrá teszi. Területe 2761 m², közlekedési szempontból jól megközelíthető helyszín.

Gyalogosan a Szarvas Gábor tér felől, illetve az Oroszlános udvarból a Budapesti Történeti Múzeum zárt kertjein keresztül lehet bejutni a területre. Gépkocsival a Palota út felől a Csikós udvaron keresztül, a Clark Ádám tér felől pedig a Keleti felvezető úton érhető el.

A kert védett, jól zárható. Kertészeti kialakítása következtében ideális helyszínt biztosít nagy helyigényű, a különleges környezetet igénylő szabadtéri rendezvények számára.

2020-08-29T07:12:14+00:00